Tisztelt érdeklődő! A webáruházunk átmenetileg zárva tart. Megértését köszönjük.

Leylandi Ciprus

Cupressociparys Leylandii

Leylandi ciprus a leggyorsabban növő örökzöld és hazánkban nagyon elterjedt sövénynövény. A végleges magassága 15-20 m szélessége 4-5 m. Talajban nem válogatós, szárasság tűrő de a locsolást és a megfelelő tápanyagozást gyors növekedéssel meghálálja. Kimagaslóan gyors növekedésű, éves növekedése megfelelő körülmények között akár 0,8-1,2 méter is lehet. Extra gyors növekedése miatt rövid időn belül zárt örökzöld sövényt képez.
Hajtásai zöld színűek, felállóak a növény habitusa széles kúp alakú. Ez a fajta örökzöld nem fagyérzékeny és a magyarországi klímát, teleket jól tűri. Jelenleg nem ismert neki kártevője vagy betegsége. 
Mivel gyors növekedésű örökzöld ezért gyorsan egybefüggő zárt, tömött felületet kap az ember ha sövénynek telepíti, ezért nagyon jó por, szél és zajfogó.  Ezt a gyorsan növő örökzöld sövényt érdemes választani: takarásra, örökzöld élő kerítésnek, telekhatárolásra, csak úgy... mert nagyon szép.

Az általam árult növények a magyarországi klímához szoktak, cserépben nevelkedtek ezért fagyok elmúltával a fagyok beálltáig ültethetőek. A leylandi ciprust napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Sövény telepítés esetén a javasolt ültetési tőtávolság 60-80 cm. Lehet nagyobb tőtávolságot hagyni de akkor sokkal több idő kell a zárt sövény eléréséhez. Szoliterként tetszés szerinti tőtávolságot hagyjon.

Tavasszal ősszel amennyiben nincs csapadék akkor hetente 1 szer kell öntözni de akkor alaposan. A nyári melegekben illetve kánikulákban is elég heti 2-3 alkalommal öntözni de akkor kiadósan.

Tavasszal hosszú hatástartalmú műtrágyát kell bedolgozni a növény tövénél a földbe. Ezen felül használhat még levél trágyát is a minél egészségesebb és szebb növény érdekében. A műtrágyák és levéltrágyák használata esetén mindig tartsa be a gyártó által javasolt dózisokat.

Nagyon gyors növekedése miatt a leylandi ciprust évente 1-2 alkalommal nyírni kell ezáltal lesz igazán tömör és egybefüggő a sövény. Metszés ideje tavasszal ill nyár közepe vége mikor a hajtás növekedés leáll.